DEL

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Mange bil- og lastvognsværksteder tilbyder specifikt hydraulik service, fordi det er en meget vigtig del – faktisk så vigtigt at bilen og lastbilen faktisk står stille, hvis hydraulikken ikke virker. Men hvad er hydraulik egentlig? Læs med her og bliv klogere på, hvad hydraulik er, og hvorfor det er en vigtig ting at have i fokus – specielt hvis man har et vognsmandsfirma og man er afhængig af at holde lastbilerne på vejen så meget som overhovedet muligt.

 

Hvad er hydraulik?

Hydraulik kan ifølge Den Store Dansk defineres som ”læren om systemer, der med væsker (hydraulikvæsker) som medium kan overføre tryk og energi”. I et hydraulisk system indgår der normalt komponenter som pumpe, rør, slanger, styreventiler og motor. Et hydraulisk system virker på baggrund af trykket i væsken og væskens volumenstrøm. Den hydrauliske pumpe, der genererer volumenstrømmen under tryk, bliver drevet af en motor, der enten er elektrisk eller er drevet af diesel eller benzin. Den hydrauliske pumpe omformer kinetisk energi til potentiel energi, som den hydrauliske motor eller cylinder omformer til arbejde. Det kan for eksempel være med til at drive en sav, bevæge en gravemaskine eller løfte en masse. Hydraulikken er således et vigtigt element, idet ingenting virker, hvis der er problemer med hydraulikken.

 

Konstruktionen af det første hydrauliske system skete tilbage i 1795, hvor Joseph Bramah siges at have opfundet den hydrauliske presse baseret på vand. På baggrund af denne opfindelse regnes han for at være ”hydraulikkens fader”, og der eksisterer i dag en ”Bramah Medalje”, som uddeles til en forsker i hydraulik.

 

Vand er dog ikke den bedste ”smørelse” til hydrauliske systemer. I 1900-tallet, da mineralolier begyndte at komme frem, gjorde at der hurtigt blev skabt oliehydrauliske systemet, fordi olien havde bedre smøreegenskaber og samtidig havde en korrosionsbeskyttende virkning. Siden 2. verdenskrig er de hydrauliske systemer, der benytter olie, blevet udviklet til et højteknologisk niveau med computerbaserede styringer. Disse systemer anvendes især i f.eks. landbrugsmaskiner, biler/lastbiler, fly, missiler, tunnelboremaskiner, værktøjsmaskiner og lignende.

 

Hvorfor er hydraulik vigtigt?

Som tidligere nævnt, så er en velfungerende hydraulik en forudsætning for at det hele virker, som det skal – og det kræver løbende vedligeholdelse igennem hydraulik service at holde lastbilen på vejen.