DEL

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Med de skiftende årstider, og uret stillet tilbage til vintertid, er det også tid til at bestille tid hos værkstedet. Det er nemlig tid til at få skiftet fra sommerdæk og over til vinterdæk. Bilen skal klædes på til de koldere temperaturer og vejrskiftet. Faktisk er det at skifte til vinterdæk det allervigtigste, du skal gøre, når det kommer til at klargøre bilen til vinteren. Selvom du ifølge lovgivningen i Danmark gerne må køre på sommerdæk året rundt, er det langt fra anbefalelsesværdigt. Det kan være decideret farligt at køre på de forkerte dæk.

Sommerdæk bremser dårligere på de glatte veje

Helt basalt er det nødvendigt at skifte dæk på grund af forringet vejgreb. Sommerdæk bremser langt dårligere på glatte veje, end vinterdæk gør. Bremselængden er dobbelt så lang med sommerdæk. Derudover har sommerdækkene sværere ved at stå ordentlig fast på vejene i vådt føre, hvilket skaber farlige situationer. Der er ikke regler for, hvornår det er tid til at skifte dækkene. Dog anbefales det af Rådet for Større Dæksikkerhed, at du skifter dækkene, når temperaturen er faldet til under syv grader. En god tommelfingerregel er at skifte til sommerdæk omkring påske, og vinterdæk omkring efterårsferien.

Tjek, om vinterdækkene er klar til ny sæson

Da det er et halvt år siden, du sidst så dine vinterdæk, har du nok ikke skænket dem en tanke siden. Dog bør du have vinterdækkene for øje og ikke blot skifte dækkene i blindhed. Vinterdækkene skal kunne klare endnu en sæson, og det tjekker du via dækmønsteret. Ifølge lovgivningen i Danmark skal dækmønsteret mindst være 1,6 mm. Dog er det en god idé at udskifte dækkene, når der kun er 3 mm dækmønster tilbage. Dækket vil her være godt slidt og derfor have en langt dårligere vejkontakt.

Monter selv de nye dæk, eller tag på autoværksted

At skifte dæk på bilen er faktisk ikke så svær en opgave, og du kan dermed sagtens skifte dækkene selv. Du skal bruge en moment- og hjulnøgle samt en donkraft til arbejdet. Læs bilens instruktionsbog for at finde ud af, hvor donkraften skal opsættes. Træk håndbremsen, fjern hjulkapslerne og løsn hjulet med hjulnøglen. Fjern hjulboltene samt hjulet med momentnøglen og sørg for, at anlægsfladerne er rene. Monter vinterdækkene og stram hjulboltene løst til. Sænk bilen, og stram nu alle fire hjulbolte godt til. Sæt hjulkapslerne på igen, og du har nu skiftet vinterdækkene.

Virker det som en uoverskuelig opgave, kan du selvfølgelig blot lade et autoværksted gøre arbejdet.

Forskellen på sommer- og vinterdæk

Den helt store forskel på sommer- og vinterdæk er gummiet og dækmønsteret. Sommerdæk er lavet af hårdt gummi, mens vinterdæk er lavet af blødere gummi. Det hårde gummi er godt til varmt vejr, mens det bløde gummi egner sig bedst til koldere temperaturer. Vinterdæk har et dækmønster med mange lameller. Disse lameller er med til at skabe et bedre vejgreb i sjap og sne. Du kan se, hvorvidt et dæk er et sommer- eller vinterdæk på snefnug- og bjergsymbolet på siden af dækket eller et M+S-mærke.