DEL

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

I de seneste år er flere og flere blevet taget for spirituskørsel. Det er en meget alvorlig forseelse, som i værste fald kan koste andre mennesker eller dig selv livet. Men hvad er egentlig straffen, når man bliver taget med alkohol i blodet?

Straffen afhænger af din historik

Straffen for spirituskørsel bliver mere alvorlig, hvis du er blevet taget før. For en førstegangsforseelse skal du som udgangspunkt deltage i et ANT-kursus (alkohol, narkotika og trafik), og du får en bøde, som beregnes ud fra din månedsløn.

Hvis du har en høj promille, over 2,0, vil du som udgangspunkt blive idømt 20 dages betinget fængsel og få konfiskeret din bil. Politiet sælger derefter bilen, og overskuddet går til staten.

Desuden vil du som regel få frakendt kørekortet i tre år ved en promille over 1,2.

Hvis du bliver taget for spirituskørsel anden gang, stiger straffen. Her kan du ud over en bøde få 10 dages ubetinget fængsel, og ved efterfølgende tilfælde stiger straffen med 10 dage hver gang. Bliver du tredje gang taget med en promille over 1,2, kan du få frakendt kørekortet i helt op til 10 år. Ellers ligger frakendelsen typisk på tre eller fem år.

Spirituskørsel handler ikke kun om dig selv

Som vi kan se af straffen, er spirituskørsel en forseelse, der bliver taget meget alvorligt – og det er der en god grund til. Spirituskørsel handler nemlig ikke om, hvorvidt du selv føler dig i stand til at køre. Det handler langt mere om, om du er sikker i trafikken og klar til at reagere på uforudsete situationer.

Og uanset hvor frisk du føler dig i hovedet, er du sjældent klar til at reagere hurtigt. Det er blandt andet derfor, at hver 6. trafikdræbte i Danmark dør på grund af spirituskørsel. Og det er bestemt ikke altid, at det er dig selv, det går ud over. Rigtig mange uskyldige trafikanter bliver hvert år dræbt af spritbilister, som selv vurderer sig i stand til at køre. Og ud over den skarpe straf ved uagtsomt manddrab, er det for de fleste trafikanter meget svært at leve med, at man har taget et andet menneskes liv. Derfor er der altså mange rigtig gode grunde til at stoppe dig selv eller andre, hvis de forsøger at køre bil efter at have drukket mere end én genstand