DEL

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Er du interesseret i hvordan en varmepumpe virker? Så kan du her læse hvordan en luft til luft varmepumpe fungere og hvilke fordele der er ved at vælge en varmepumpe!

En luft til luft varmepumpe fungere i princippet fuldstændig ligesom et køleskab, bare omvendt altså med modsat effekt.

En luft til luft varmepumpe tager varmen i luften og spreder den rundt i boligens forskellige rum mens i et køleskab tages al varmen udenfor. En varmepumpe består af to enheder, en indendørs enhed og en udendørs enhed. Imellem de to enheder kører kølemiddel i to kobberrør. Herunder er der fire dele, som består af en fordamper, en kompressor, en kondensator og en ekspansionsventil. I fordamperen overføres den varme som findes i luften til kølemidlet.

Herefter bliver varmen transporteret via kølemidlet, fra fordamperen til kondensatoren. Trykket sænkes derefter i fordamperen ved hjælp af ekspansionsventilen, hvilket fungere således at kølemidlet begynder at koge og fordampe og herefter føres kølemidlet videre til kompressoren. Kompressoren komprimerer kølemidlet, hvilket gør at temperaturen stiger. Kompressoren er som den eneste del i varmpumpen som bruger el. Herefter føres kølemidlet videre til kondensatoren.

Her bliver kølemidlet kondenseret til væske, og her afgives så den varme, som varmer boligen op. Dernæst sendes kølemidlet videre gennem ekspansionsventilen og derefter fordamperen når kølemidlet er blevet til væske. Når kølemidlet når fordamperen vil hele processen begynde forfra, og dermed har luft til luft varmepumpe mulighed for at producere konstant varme til boligen.

En luft til luft varmepumpe er et super supplement til boligens nuværende varmekilde. En korrekt størrelse varmepumpe vil dække omkring 30-50 procent af boligens varmebehov, herunder er placeringen en vigtig faktor for at man får det mest optimale ud af sin varmepumpe. Indendørs enheden bør placeres så centralt som muligt, for at fordele varmen ud i så mange rum som muligt.

En af de større fordele ved at få opsat en luft til luft varmepumpe, er at du selvfølgelig har mulighed for at få stor glæde af den supplerende varme i de kolde vintermåneder. Men derudover når det er varmt om sommeren, kan du bruge til varmepumpe til at køle med, altså som aircondition og hermed sænke temperaturen i din bolig. Kølefunktionen er ofte populært til soverum, hvor varmen ofte kan forstyrre nattesøvnen.

En anden stor fordel er økonomien og den øgede energieffektivitet. SCOP-værdien (seasonal coefficent of performance) også i daglig tale kaldes besparelsesgraden eller udnyttelsesgraden viser hvor meget effekt vi får ud af den enkelte varmepumpe. Værdien definerer varmepumpens ydelse i løbet af et år og modregner sæsonbestemte afvekslinger.

Ved brug af en luft til luft varmepumpe med en SCOP værdi på 5, betyder det at når varmepumpen bruger én kWatt får man fem kWatt varme ud af pumpen. Det er utrolig fordelagtigt, set i forhold til at bruge el-radiatorer som kun giver én kWatt varme igen.

For at få det bedst mulige ud af sin varmepumpe er det vigtigt med en korrekt dimensionering, samt den korrekte placering i forhold til husets planløsning, rørføring mc.

Hos Scanheat har vi stor erfaring med varmepumper samt montage heraf, og vi rådgiver gerne indenfor valg af den rigtige størrelse og model – se alle varmepumper her